ביטול שעבוד
ביטול שעבוד הינו אקורד הסיום של הוצאה לפועל. במצב של חייב שאינו עומד בהתחייבויות שלו לגבי השבת החוב.
רשאי הנושה להתחיל הליכים משפטיים על מנת לחייב את החייב להחזיר לו את החוב. התהליך מתחיל בשליחת מכתב מעורך דינו של התובע, התראה לחייב.
במכתב זה הוא פונה לחייב ומעדכן אותו שעל פי הנתונים שבידיו עליו לפרוע את חובו בהקדם, בעלי חוב רבים כשהם רואים את התהליך מתחיל הם מזדרזים לשלם את חובם, אך אם זה לא קורה, יש להגיש כתב תביעה לבית המשפט ולאחריו מגיע פסק דין מבית המשפט בו הוא מחייב את החייב לפרוע את חובו.
השלב הבא באם החוב לא הושב הוא לפתוח תיק בהוצאה לפועל. תיק בהוצאה לפועל הינו תיק המתנהל בתהליך ארוך של אזהרות חוזרות לחייב ועדכון הזכאי עד ביצוע העיקולים למיניהם.
ביטול שעבוד ברשם החברות
רבים מהנושים חוששים מפתיחת תיק בהוצאה לפועל, החשש שלהם נובע מכך שיש מצבים בהם אחרי כל עוגמת הנפש החייב יכריז על הליך פשיטת רגל והם לא יקבלו את שלהם ורק יישלמו את אגרות ההוצאה לפועל, אך אם יישכרו את שרותיו של עורך דין לענייני הוצאה לפועל מקצועי הוא ידע למצות את הזכויות עד תום, כפי שהוזכר לשכת הוצאה לפועל תשלח מספר אזהרות לבעל החוב.
אזהרות אלו נשלחות במקביל לתובע ולנתבע, כך הוא יכול להתעדכן בשלבים של התהליך, לאחר מיצוי כל האפשרויות במסגרת החוק להשבת החוב ניתן על פי חוק לנקוט בהליכים שיזכו את הנושה על ידי נכסי החייב כגון עיקול הרכב, עיקול מיטלטלין, צו איסור יציאה מהארץ ועוד.
כל אלו לא יפתרו את החייב מהשבת חובו אלא ידחקו אותו למצב כזה בו הוא יעשה כל מאמץ לסיים את העניין. בשלב זה הוא יכול לנסות להשיג הסדר חוב או כל דבר אחר היכול לשקם אותו במסגרת החוק.
לאחר שהתהליך הושלם הנושה אמור ללוות את התיק בהוצאה לפועל ולשלם אגרות מעת לעת. יש מקרים בהם החייב מכריז על חפותו ומוכיח שהשעבוד שגוי, שיקולים אלו ועוד אחרים עשויים לגרום לנושה לרצות לעשות ביטול שעבוד.
טופס ביטול שעבוד רשם החברות
ביטול זה יכול להעשות רק על ידי מי שעיקל את הנכס, הווי אומר, הנושה. הוא אמור למלא טופס הנקרא: "טופס ביטול שעבוד" בטופס זה ממלא הנושה את פרטי השעבוד. כגון שם ומספר זהות של התובע, הפרטים של השעבוד כגון: מספר תעודת רישום השעבוד, תאריך יצירת השעבוד, תאריך רישום השעבוד, הסכום המובטח וכתובת למשלוח דואר. כל זה נעשה למטרת שהוא יכול להשתקם חזקה בתהליך של הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל את הבקשה יש לשלוח למחלקת השעבודים במשרד הרשם, טווח הזמן של ביטול שעבוד הינו שלושה ימים והטופס של אישור על ביטול השעבוד נשלח על בדואר או שליח בתאום. כך מסתיים התהליך של הנושה מול החייב.