הארכת פטור מאגרה לחברות בפירוק מרצון
הוראת השעה המעניקה לחברות רדומות הנמצאות בהליכי פירוק מרצון פטור מתשלום אגרה ודמי רישום שנתיים, בגין התקופה בה היו רדומות, תוארך רטרואקטיבית.
לפטור זה חשיבות רבה עבור חברות אשר לא שילמו את האגרה השנתית לרשם החברות, תשלום המוטל על כל חברה הרשומה בישראל. אי תשלום האגרה עלול להביא לסבב "חברה מפרה" על החברה, דבר הכרוך בסנקציות על החברה ועל נושאי המשרה בה, כגון מניעת הקמת חברה חדשה על ידי בעל מניות בחברה מפרה, בין היתר.
ההטבה בפטור זה תביא למחיקת החוב בגין תשלומי האגרה ומניעת סיווג החברה כ"חברה מפרה".
על פי ההסדר המתוקן, חברות אשר יבחרו להתפרק באמצעות "מסלול מקוצר" יהיו זכאיות לפטור, ובלבד שיחלו בהליך הפירוק עד ליום 31.12.2023. מסלול זה מיועד לחברות שאין להן נכסים או התחייבויות ואינן מצויות בהליכי אכיפה משפטיים או מנהליים.
חברות אשר יבחרו להתפרק באמצעות "מסלול רגיל" יהיו זכאיות לפטור, ובלבד שהפירוק יסתיים עד ליום 31.12.2024. מסלול זה מתאים לכל חברה חדלת פירעון המבקשת להתפרק מרצון, הליך הכרוך במינוי מפרק ובפרסום ברשומות.
חברות בתים משותפים, המכונות גם חברות גוש חלקה או חברות מקרקעין, יהיו זכאיות לפטור, ובלבד שיחלו בהליך הפירוק מרצון עד ליום 31.12.2027.
על מנת להנות מהפטור, יש לבצע מספר פעולות:
- חתימת רוב דירקטוריון החברה על תצהיר כושר פירעון תוך 12 חודשים, וכן החלטה על פירוק החברה מרצון.
- קבלת החלטה על פירוק מרצון באסיפת בעלי המניות
- הגשת בקשה לפירוק מרצון לרשם החברות, בצירוף בקשה למתן הפטור
- חברות אשר לא פתחו תיקים למע"מ ולמס הכנסה ואף לא תיק סגור, הבקשה לפטור תכלול רק הצהרה חתומה על ידי דירקטור בחברה המאשרת את היות החברה רדומה ו/או פירוט של תקופות אי הפעילות בגינן מתבקש הפטור
- חברות שלהן תיקים פעילים במס הכנסה ומע"מ נדרשות לספק הצהרה חתומה בפני עורך דין וכן אישור אי פעילות מרואה החשבון של החברה, לצד העתקי דוחות שהגיש רואה החשבון למס הכנסה עבור כל שנת הפטור המבוקשת (אלא אם כן תיק מס ההכנסה מוגדר "רדום" (סוג 77).
חשוב להדגיש כי היו מקרים שבהם לקוחות שסגרו את תיקי מס ההכנסה ומע"מ שלהם סברו כי בכך הסתיים הליך פירוק החברה. עם זאת, חשוב להבין שלצורך סגירת חברה כדין, יש לקבל החלטה על פירוק וחיסול החברה מבית המשפט, ולבצע את ההליכים שהוזכרו לעיל.
לאור הארכת תוקפה של הוראת השעה, מומלץ לבעלי חברות רדומות ליזום הליכי פירוק מרצון על מנת להימנע מעיצומים הכרוכים באי עמידה בדרישות ומהצטברות חובות וקנסות ואף הליכי הוצאה לפועל ככל ואלה לא ישולמו.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה ולתת מענה לכל דרישה נדרשת לצורך עמידה בתנאים לקבלת פטור מתשלום אגרה בשלב הפירוק.
גם במצב בו חברה מפסיקה את פעילותה וסוגרת את חשבון הבנק שלה, היא נותרת ישות משפטית לכל דבר ועניין הכפופה לחוקים החלים על חברות לרבות תשלומים החלים על החברות כגון האגרה השנתית. לכן, על מנת להפסיק ולהתקיים עליה ליזום הליך פירוק מרצון. הליך של פירוק מרצון מיועד לחברות המסוגלות לפרוע את חובותיהן לנושים בתוך 12 חודשים ממועד תחילת הפירוק.
בעלי מניות עשויים לבחור בפירוק מרצון מכמה סיבות:
- חוסר רווחיות.
- סכסוכים פנימיים הפוגעים בניהול.
- פקיעת תוקף תקופת ההפעלה על פי החוזה, מבלי שהושגה הסכמה על הארכה.
- רצון בעלי המניות להשיב לעצמם את ההון שהשקיעו.
כדי להימנע מתשלום אגרות שנתיות, על החברה להגיש בקשה לרשם החברות לפירוק החברה. אי ביצוע פירוק או המשך פעילות עלולים לגרור קנסות וסנקציות מצד רשם החברות, שישפיעו הן על החברה והן על בעלי השליטה בה.
תהליך פירוק מרצון על ידי בעלי מניות
- הגשת תצהיר: ההליך נפתח בהגשת תצהיר החתום על ידי רוב דירקטוריון החברה, המאשר את יכולתה של החברה לפרוע את חובותיה תוך 12 חודשים. את התצהיר, המאומת על ידי עורך דין, יש להגיש לרשם החברות.
- דירקטוריון החברה: מאשרר את האמור בתצהיר ואת הגשת התצהיר לרשם החברות וכן ממליץ לאסיפה הכללית לקבל החלטה על פירוק מרצון.
- אסיפה כללית: לאחר אישור רשם החברות לתצהיר, ובתוך 90 יום מיום חתימת תצהיר כושר הפירעון, על בעלי המניות של החברה לכנס אסיפה כללית בה עליהם, בהסתמך על האמור בתצהיר, לאשר את ההחלטה לפירוק מרצון של החברה וכן למנות נאמן לצורך השלמת הליכי הפירוק. על הנאמן שמונה לקבל על עצמו את התפקיד ולדווח, בתוך 21 יום מכינוס האסיפה, על אישור התצהיר על ידי האסיפה ועל מינויו לרשם החברות וכן לכל נושיה הידועים של החברה ,כל שישנם. לאחר מכן בתוך 30 יום מתפרסמים ברשומות הודעות על פירוק החברה מרצון ועל התצהיר, בכפוף לתשלום אגרה, וססטוס החברה יהפוך לחברה "בפירוק מרצון".
- במהלך תקופת "הפירוק מרצון" – על הנאמן לפעול למימוש כל נכסי החברה ולחיסול כל חובותיה לרבות הוצאות הפירוק, במידה ויוותר עודף לאחר כל הנ"ל, זה יחולק בין בעלי המניות של חברה.
- כינוס אסיפה סופית לאחר הסדרת כל החובות, סגירת תיקי החברה, הסרת עיקולים ופרסום הודעה על אסיפה סופית ברשומות, יש להגיש לרשם החברות דוח סופי מהמפרק, יחד עם פרוטוקול אסיפת בעלי המניות בה אושר הדוח.
סיוע מקצועי
הליך הפירוק כרוך בהגשת מסמכים רבים, אגרות ועמידה בלוחות זמנים אשר חריגה מהם עלולה לסכל בסופו של יום את ההליך. פנייה לעזרת עורך דין המתמחה בפירוק חברות יכולה לייעל את התהליך, לחסוך בעלויות ואף לסייע בביטול או הפחתת אגרות שנתיות לחברות לא פעילות באמצעות הגשת בקשה מתאימה.