הסדר נושים
הסדר נושים בפשיטת רגלהינו הליך, במסגרתו חייב אשר צבר חובות, ואינו מסוגל להחזיר חובות אלה לנושיו, מבקשים להגיע להסכמה עם כל נושיו לפיה ישלם אחוז מסויים מן החובות, אשר נמוך משמעותית מן החוב העדכני.
מהו הסדר נושים ומה הרעיון מאחורי ההליך?
הרעיון של הסדר עם נושים הוא, לייצר מצב שבו אנשים אשר חייבים כספים מגיעים לפשרה מסוימת. יש לציין, הסדר מהסוג הזה נועד לא רק עבור אנשים פרטיים ועסקים קטנים, אלא גם בעבור תאגידים גדולים למיניהם. הנה מה שחשוב לדעת על הנושא, המשיכו לקרוא.
כאשר הרעיון של הסדר נושים מוצע, הכוונה היא לכך שמציעים איזשהו הסדר פשרה פיננסי. זאת, למטרת פירעון חובות. ברוב המקרים, הסדרים מהסוגים האלו מגלמים בתוכם איזה סוג של פשרה, כאשר הפשרות יכולות להיות קיזוז מסוים בחוב, פריסת תשלומים מאוד נוחה ועוד.
הסדר נושים חוקי חדלות פירעון
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מהווה הסדר נושים, שהוא למעשה הסכמה בין גורמים שונים. חוק זה יהיה רלוונטי למקרים בהם חברות, חייבים יחידים או נושים אינם מצליחים להגיע להסדרי תשלום בעצמם. בתוך כך, חוק חדלות פירעון בעצם בא כדי להסדיר שינויים שונים בתנאי התשלום של החוב.
הסדרי נושים בהליך הבראת חברה
בהתאם לסעיף 350 חוק החברות, תשנ"ט-1999, חברות וארגונים יכולים להגיש בקשה עבור הסדרי נושים למטרת הבראת חברה. זאת, כדי שהחברה תהיה מסוגלת להמשיך בפעילותה העסקית, ולכן מוגשת בקשה להקפאת מצב החובות הקיים.
את ההליך הזה מתבקשות לעבור חברות אשר מעוניינות למנוע מנושים לפגוע בפעילות העסקית השוטפת שלהן. ברוב המקרים, הצו של הקפאת התהליכים ניתן לתקופה קצובה, אך כן קיימת מגבלה של 9 חודשים. במהלכם, עורך הדין מונע מהנושים לפגוע בנכסי החברה או לנקוט בהליכים אחרים.
הסדר נושים בהליך פשיטת רגל מה חשוב לדעת?
חדלות פירעון הינו הליך משפטי ובירוקרטי אשר מכונה גם פשיטת רגל, הקפאת הליכים, מחיקת חובות ועוד. בפועל, תהליך זה מתבצע כדי שיהיה ניתן להגן על זכויות של חייבי כספים. אם מטפלים בחוב ע"י הסדר, אלו יהיו היתרונות שבכך:
- מניעת עיכוב יציאה מהארץ
- מניעת פגיעה בדירוג האשראי
- מניעת כונס נכסים ופגיעה בנכסים קיימים
- מניעת כל פגיעה נוספת בתפעול השוטף של העסק
במקרים רבים, אנשים ותאגידים שחייבים כספים מגיעים להסדרים מסוימים מול הנושים שלהם. אולם, לא פעם, יש קושי רב בהגעה לפתרון אשר נראה שווה לכל הצדדים המעורבים בצבירת החוב. בנקודה הזאת, מגיע עו"ד הסדרי נושים שיכול לגבש הסדר במסגרת הליך חדלות פירעון.
מהו הסדר נושים טרם ולאחר מתן צו כינוס
פשוטו כמשמעו, הליך זה הוא הליך של הסדר נושים אשר מתבצע לפני כינוס נכסים או אחרי כינוסם. כאשר אנשים חייבים כספים, הנושים שלהם לא פעם יכולים לפגוע לא רק בזכויות שלהם, אלא גם להגיש בקשת כונס נכסים וכף לפגוע גם ברמת הנכסים של החייבים. לכן, קיימות 2 דרכים עיקריות להתמודד עם חובות:
- הגשת בקשה להסדר נושים לפני שהנושים מגישים בקשה לכינוס נכסים.
- הגשת אותה בקשת הסדר נושים לפני שהנושים מגישים את בקשתם לכונס הנכסים.
בין אם בוחרים בדרך הראשונה או השנייה, חשוב לדעת שיש פתרונות. אל תשלימו עם מצב כלכלי הכולל חובות, במיוחד לא חובות גדולים. עם הסדר הנושים הנכון, התהליך אמור בסופו של דבר לאפשר לכם שיקום כלכלי.
פקודת פשיטת רגל מהי?
פקודת פשיטת רגל קובעת את התנאים בהם יכול חייב להציע לנושיו להסדיר את חובותיו כאמור לעיל לפי תנאים כאלו ואחרים המוצעים על ידו.
ככל שתהליך זה מתקבל ומאושר על ידי בית המשפט והנושה ההסכם הופך להיות סופי ומחייב, ובכפוף למימושו, זוכה החייב להיפטר מיתרת החוב.
קיימים מספר סוגים של הסכמים על פי הפקודה הנבדלים בעיתוי ההצעה ובאחוז החובות המינימלי אותם על החייב להתחייב להחזיר לנושיו.
תהליך במסגרת הליך פשיטת הרגל, להבדיל מהסדר נושים פרטני עם נושה ספציפי, מתנהלים בשל אופיו הקולקטיבי של הליך פשיטת הרגל מול כל נושה החייב (למעט אלה אשר נושים בחוב שאין עליו הפטר) בפיקוחו של בית המשפט וכונס הנכסים הרשמי.
הסדר נושים של יחיד
בקשה להסדר נושיםשל יחיד נפתחת על ידי הגשת בקשה לבית משפט השלום המצוי באזור מגוריו של החייב או באזור בו מצויים נכסיו.
עותק מן הבקשה לאחר פתיחתה בבית המשפט יימסר גם לממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי במחוז בו מצוי בית המשפט אליו הוגשה הבקשה.
בנוסף לבקשה יש לפרט את כל המידע הדרוש לשם ההחלטה בבקשה. את סידור תשלומי החוב המוצע ואת התועלת שתצמח ממנו לנושה ופרטים נוספים הנדרשים בחוק.
ברי כי על מנת לפרט את הנימוקים הנכונים אשר יביאו את בית המשפט לידי החלטה לקבל את הבקשה ולהעבירה להצבעתם, רצוי כי כתיבת הבקשה תלווה על ידי עורך דין הבקי בהליכי חדלות פירעון, שאם לא כן ההליך עלול להיעצר כבר בשלב זה. עורך דין פשיטת רגל מומחה בתחום ידע לבקש ולהעביר את המידע הנדרש לבית המשפט וכן להסביר מהן החובות והזכויות של המבקש במסגרת ההליך
בחינת בקשת הסדר נושים על ידי בית המשפט
בבית המשפט המוסמך תיבחן בקשתו של היחיד ויבחנו הנימוקים לבקשה, לרבות התועלת אשר תצמח לנושה מן התהליך לעומת הליך רגיל של חדלות פירעון, בית המשפט רשאי להתנות את הסכם בתנאים שונים. כמו כן ככל ויועבר להצבעת הנושה, בית המשפט רשאי למנות מנהל תהליך אשר יפקח על ניהול ההסכם ויכריע בסוגיות שונות.
לצורך אישור עקרונות מוסכמים יש צורך בהתקיימות תנאים מצטברים:
- הרוב הצביעו בעד התהליך.
- הנשייה אשר הצביעו בעד אישור התהליך מהווה לפחות 75% ממצבת הנשייה של אלה אשר נכחו בהצבעה.
- על מנהל התהליך לערוך פרוטוקול מפורט של האסיפות ולמסור את החלטתם לבית המשפט. בית המשפט ינהל דיון החוב בו יחליט האם לקבל או לדחותו. במידה ובית המשפט יאשר את ההסכמה על היחיד לעמוד בכל תנאיו ורק לאחר מילוי לוא תנאי ההסכם מנהל התהליך יעדכן את בית המשפט כי ההדר מולא במלואו ואז יוכל החייב לקבל הפטר מחובותיו.
אסיפות נושים בפשיטת רגל
מנהל ההסכם יקבע את סדרי הניהול של האסיפות השונות - עליו לקבוע מי רשאי להצביע ובאיזה סוג אסיפה. עליו לפרסם את מועד האסיפות לפי הסוגים השונים באתר הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
כמו כן עליו קבוע סדרי פעולות נוספות לצורך ביצוע התהליך כפי שיקבע בית המשפט. ידרשו הנושים להביע את עמדתם בעד נגד או הימנעות לגבי העקרונות המוסמכים.
הסדר נושים בפשיטת רגל - יתרונות
- ההליך מתבצע מהר יותר.
- מאפשר הידברות ישירה של היחיד/ החברה מולם.
- מאפשר הצעת סכום נמוך יותר על חשבון קיצור משך התשלום כאשר יש כאלו אשר יעדיפו לקבל פחות כסף אך מהר יותר.
- ניתן לבקש את ההליך עוד בטרם ניתן צו פתיחת ההליכים ועל ידי כך להימנע מן ההגבלות המוטלות עם מתן צו פתיחת ההליכים.
- יתרונו העיקרי של הסכמתם הוא ביכולתו להביא לקיצור משמעותי במשך קיומו של הסדר נושים בפשיטת רגל, שכן לחייב יכולת לקבוע את מועד הגשת הבקשה, לרבות הגשת בקשה עוד בטרם צו הכינוס ואפילו עוד בטרם הגשת בקשה לפשיטת רגל, כפי שיפורט בהמשך.
הסדר נושים בפשיטת רגל - חסרונות
חסרונו בעצם העובדה שעל החייב לעמוד בכל התנאים הקבועים לצורך הגשת הבקשה לרבות גיוס אחוז מסויים מגובה כלל חובותיו. יתרון נוסף של תהליך מסוג זה במסגרת הליכי פשיטת הרגל אל מול הפרטניים הינה העובדה שהסכמה של הרוב [מעל 50% מהם המחזיקים בידם 75% מערב תביעות החוב] תחייב אף את המתנגדים.
פקודת פשיטת רגל קובעת את התנאים בהם יכול חייב להציע לנושיו להסדיר את חובותיו כאמור לעיל לפי תנאים כאלו ואחרים המוצעים על ידו.
התהליך מוצע על ידי החייב לנושיו, הבקשה להסכם מוגשת לבית המשפט,אנו במשרדי קאופמן מביאים גם בפני הכונס הרשמי ובעלי תפקיד מטעמו ( ככל שכבר מונה ) ואלה נותנים את דעתם לגביו עוד בטרם נערכת האסיפה לצורך הצבעה.
במידה והתהליך מתקבל על ידים ומאושר על ידי בית המשפט, התהליך הופך להיות סופי ומחייב, ובכפוף למימושו, זוכה החייב להיפטר מיתרת החוב. קיימים מספר סוגים של כללים ועקרונות מוסמכים מסוג זה על פי הפקודה הנבדלים בעיתוי ההצעה ובאחוז החובות המינימלי אותם על החייב להתחייב להחזיר לנושיו.
סוגים של הסדר נושים
1. טרם מתן צו כינוס
סעיף 19א' לפקודה מאפשר לחייב להגיש לבית המשפט בקשה לאישור הצעת הסכם עוד בטרם הגשת הבקשה לפשיטת רגל או בטרם ניתן צו כינוס.
הבקשה לאישור הצעת פשרה תוגש לבית המשפט בצירוף הצעת הפשרה או ההסכם ותעמוד על סכום שלא יפחת מ-30% מסך החובות הבלתי מובטחים וכן תשלום מלוא החוב לנושה בדין קדימה.
להצעה יש לצרף פירוט של הערבויות אותן יכול להציע החייב להבטחת קיום התהליך, תצהיר של החייב בו הוא מצהיר כי אינו יכול לשלם את כל חובותיו ודוח על חובותיו ורכושו בציון הסיבות לחדלות הפירעון.
את ההצעה על כל נספחיה יש להגיש גם לכונס הנכסים הרשמי. הסכמים טרם צו הכינוס כשמו כן הוא - תהליך אשר יכול חייב להציע לנושיו בטרם ניתן כנגדו צו כינוס. בית המשפט יאשר את התהליך במידה וישתכנע כי יש יסוד סביר להניח שלחייב יכולת לשלם לפחות 30% מסך חובותיו לנושה הרגיל וכן תשלום מלוא החוב לאלו שבדין קדימה (לא כולל חובות מובטחים וחובות אשר אין בגינם הפטר או שאינם ברי תביעה בפשיטת רגל ) ובצירוף הפרשי הצמדה.
בית המשפט רשאי גם להתנות את אישור במתן ערובה לקיום התחייבויות החייב על פיו וכן להורות על כינוס אסיפות לצורך הצבעה על תהליך זה.
יצויין אשר הושג במסלול זה, לא יחייב נושה אשר אין עליו הפטר בפשיטת רגל ( כגון קנסות, חובות מובטחים בשעבוד, מזונות וחוב שנוצר במרמה).
כמו כן, בפסיקה שניתנה לאחרונה נקבע כי אף כאשר אושר התהליך, הוא לא יחול על נושה שהתנגד להסדיר את החוב לאותו נושה מנוי ברשימת החובות המוחרגים מצו ההפטר [קנסות, חובות מובטחים בשעבוד, מזונות וחוב שנותר במרמה], אפילו כאשר אותו נושה קיבל דיבידנד. יתרונו של התהליך בטרם צו כינוס הינו בכך שזה מאפשר לחייב להתחמק מחלק מן המגבלות המוטלות בצו הכינוס.
2. לאחר מתן צו כינוס
לאחר מתן צו כינוס התהליך המתבצע בהתאם לסעיף 33 ו- 35 לפקודה. הצעה עבור תהליך זה בפשיטת רגל לאחר מתן צו הכינוס, צריכה להיות מוגשת בכתב ועליה לכלול את פרטי ההצעה המוצעת' וכן את הערבויות לביצוע על ידי החייב.
בית המשפט יאשר את הצעת חייב במידה והיא עומדת בקריטריונים הקבועים בחוק. למרות שסעיף 35 (ז) לפקודה קובע כי חייב אשר ניתן כנגדו צו כינוס וטרם הוכרז כפושט רגל, יציע במסגרת הצעתו תהיה סכום שבין 35% ל-80% מסך חובותיו (תלוי במשך הזמן שחלף מאז יום צו הכינוס ועד הגשת הבקשה עבור התהליך).
בפרקטיקה לא נהוג להתייחס למינימום זה והחייב יוכל להציע בהסכם כל סכום שירצה וכמובן שהמקבלים צריכים לאשר את ההצעה. לבית המשפט שיקול דעת לעניין גובה ההצעה והוא יוכל לקבוע סכומים אחרים כתלות בנסיבות המקרה.
3. הסכם הנושים בפשיטת רגל לאחר הכרזה
סעיף 52 לפקודה דן בהצעת חייב לתשלום חובות אשר הוגשה על ידו לאחר הכרזתו כפושט רגל. במידה והצעת התהליך מוגש על ידי חייב שהוכרז כפושט רגל, לא נקבע בפקודה סכום מינימאלי אשר על החייב להציע לנושיו. והחייב רשאי להציע במסגרת ההסכם, כל סכום שהוא לפרעון החובות וקבלת הפטר.
4. אישור ההצעה ברוב ושיקול דעת בית המשפט
על פי הפקודה על מנת שבית המשפט יאשרהצעתו של חייב, בכל שלושת הסוגים של הצעות. צריכה ההצעה לזכות ברוב מניין המצביעים אשר היקף חובותיהם, איננו נופל מ-75% מערך החובות.
הסדר נושים בפשיטת רגל - הסוגים השונים
החוק קובע כי במימוש נכסי החייב וחלוקתו באופן יחסילגובה החוב כלפיהם. קיימות מספר קבוצות אשר כל אחת מהן בעלת עדיפות שונה בעת חלוקת עוגת הנכסים של החייב.
קבוצות מסויימות הינן בעלות זכות קדימה לפירעון חובותיהם ביחס לאחרים.
העדיפות באה לידי ביטוי כאשר מסת הנכסים הכוללת של החייב אינה מספיקה לכיסוי כל חובותיו ועל כן יש צורך בהעדפה של קבוצת נושה מסוימת.
סיווג נושים לקבוצות שונות
1. קיימות מספר קבוצות עדיפות כאשר הקבוצה הראשונה בעדיפות הינה נושיה: מובטח המחזיקים זכות קניינית על נכסיו של פושט הרגל. כגון בנקים בעלי שעבוד על נכס [כגון מקרקעין או רכב] או רשויות המס להן קיימים בתנאים מסויימים שעבוד על נכס של החייב לפי פקודת המסים [גביה].
2. בעדיפות שניה הם נמצאים בדין קדימה: חובות כגון שכר עבודה וכן תשלומי חובה אשר הוטלו על פושט הרגל שנה לפני צו הכינוס, לרבות מיסים עירוניים כגון ארנונה או מיסים ממשלתיים.
3. קבוצת הנושה השלישית בעדיפותה: כוללת את שאר נושיו של פושט הרגל, אשר אינם מחזיקים בשעבוד או בזכות כלשהי על נכסיו של פושט הרגל: אלו הם הנושה הרגיל.
4. קבוצת העדיפות הרביעית והאחרונה: כוללת את בן זוגו של פושט הרגל, אשר זכותו ליהנות מפירעון חובותיו נופלת מזכותם של החברים בקבוצות הקודמות, כמתואר להלן. כל הקבוצות הללו נוצרו על מנת להגיע להסכם הוגן והגיוני.
מהו הסדר נושים בהליך הבראת חברה?
הסדר נושים בהליך הבראת חברההינו ההסדר אשר מאפשרלחייבים "למחוק" את חובותיהם. במקרים שונים ניתן לקבל פטור מסוים מתשלום חובות שונים, בעוד שבמקרים אחרים הסדר החוב יגלם בתוכו איזושהי הנחה שנועדה להסדרת חוב מהירה. חשוב לציין, הסדרת החוב יכולה להתבצע בכל שלב של הליך חדלות הפירעון, לרבות בשלבים הטרומיים לפתיחת ההליך. במילים אחרות, ניתן להגיע למצב בו אין בכלל צורך בפתיחת הליכי חדלות פירעון.
כיצד ניתן למחוק חובות בעזרת הסדר נושים?
בשלב הראשון לתהליך מחיקת חובות, עו"ד מבסס את טענותיו על סמך תיקון לחוק הפירעון. באופן זה, ישיג עו"ד ארכה של 3 עד 4 חודשים. זאת, באמצעות צו אשר נקרא "צו עיכוב הליכים". בהמשך, ינהל מו"מ מול הנושים ויגיע עורך הדין להסדר איתם. כל זאת, במקביל להמשך התפעול החלק של העסק וללא הפרעה. חשוב לציין, הביטוי "מחיקת חובות" הינו ביטוי אשר אמנם שגור בסלנג הישראלי, אבל הכוונה היא לא בהכרח למחיקה טוטאלית של החובות. הכוונה היא בד"כ להסדר של חובות, לא העלמתם.
הסדרי נושים בהתאם לחוק חדלות פירעון ולפי פקודת פשיטת רגל מה השוני
הליך של פשיטת רגל שונה במהותו מאשר ההליך של חדלות פירעון, כאשר את הליך חדלות הפירעון ניתן גם למנוע, מה שבתורו ימנע גם את פשיטת הרגל. במילים פשוטות יותר, הסדרי נושים בהתאם לחוק חדלות פירעון מאפשרים להימנע מהגעה לפשיטת רגל. זאת, בניגוד להסדרי חובות לפי חוק פשיטת רגל, שזהו הליך הנפתח לאחר הכרזת פשיטת הרגל. במקרה של פשיטת רגל, בד"כ אופציות ההסדר העומדות בפני הלקוח יהיו מועטות ופחות נוחות מאשר בהסדר חדלות פירעון. לכן, חשוב להקדים תרופה למכה ולפנות למשרד עו"ד חדלות פירעון כמה שיותר בהקדם.
היתרונות של הסדר נושים
- ההליך מאפשר הידברות ישירה בין החייבים לנושים
- ההליך מאפשר את המשך תפעול העסק ללא הפרעה
- אפשרות שיקומם הכלכלי של החייבים
- ההליך יאפשר הסדר חובות נוח והוגן לצדדים המעורבים בו
- נחשב הליך קצר יותר מהליכים אחרים (כמו הליך פשיטת רגל)
- קבלת ליווי משפטי התואם את הצרכים של החייבים או הנושים
איך ניתן להגיש בקשה להסדר נושים?
כאשר מעוניינים להגיש בקשת הסדר נושים, בשלב הראשון יש צורך לפנות למזכירות בית המשפט.
הכוונה היא לבית משפט השלום הקרוב ביותר לאזור המגורים של החייב. כמו כן, ניתן לבחור בבית משפט השלום אשר מצוי בקרבת הנכסים של החייב.
במקביל להגשת הבקשה למזכירות בית משפט השלום, יש צורך גם להכין העתק של הבקשה.
את ההעתק של הבקשה להסדר נושים יש להגיש לממונה על הליכים של חדלות פירעון ושיקום כלכלי. לאחר זאת, בית המשפט בוחן את הבקשה אשר אמורה לכלול את הצעות החייב להסדר החובות. כדי לנסח נכון את המידע וכדי להבין מהן אופציות ההסדר העומדות בפני הלקוח, חשוב לקבל עזרה מאת עורך דין הסדר חובות.
החשיבות בייעוץ משפטי בתחום הסדר נושים בחדלות פירעון
כפי שניתן לראות הטיפול בהליכים אלה הינו מורכב ועל כן מצריך ניסיון רב בתחום.
כאמור מדובר ההתנהלות מול גוף מנהלי הממונה על חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי המטפל באלפי בקשות מידי שנה ועל כן קיימת חשיבות רבה לפרטים קטנים וכל טעות אפילו הקטנה ביותר יכולה להביא לדחיית הבקשה ולעכב את ההליך. לעיתים אפילו למנוע את ההליך וכל זאת בתקופה שכבר מספיק טעונה במתחים רבים וקשה.
לכן רצוי הן ליחיד והן לאלה האמורים לקבל להסתייע בעורך דין הבקיא ובעל ניסיון בניהול הליכים בתחום, כדי שלא יעשה טעויות, שעלולות לעכב אותכם בתהליך, ומנגד שידע כיצד לזרז הליכים כאלו.
שירותיו של עורך דין הסדר נושים
כאשר תהליך זה נדרש, חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין הסדר נושים. הוא יכול לעסוק בחלק או בכל התחומים הבאים:
- הסדר נושים בהליך הבראת חברה
- הסדר עם נושים בהליך פשיטת רגל
- הסדר נושים טרם מתן צו כינוס
- הסדר נושים לאחר מתן צו כינוס
זקוקים לסיוע משפטי של עורך דין פשיטת רגל בנושא הסדרי נושים? צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי מעורך דין המתמחה בתחום מזה 30 שנה, ערן קאופמן ושות משרד עורכי דין.