הסכם חלוקת עיזבון מתאר את הזכויות, החובות וכל פרט אחר הקשור בירושה של רכוש מצוואה.
במילים פשוטות ולא משפטיות, הסכם חלוקת עיזבון הוא חוזה אשר מנוסח על מנת להבין כיצד יורשים של עיזבון מתנהלים וכיצד העיזבון מתחלק בין הגורמים.
בסופו של דבר, חשוב לנסחו כי הוא נועד למנוע מחלוקות ובלבול בין יורשים. כמו גם להקל על כל המעורבים להגיע לפתרון הוגן. זאת, ללא כל סיבוכים משפטיים.
כאשר מנסחים הסכם חלוקת עיזבון מהסוג הנ"ל, יש לתת את הדגש הנכון על היבטים אשר משליכים ישירות על התוקף המשפטי של הסכמים אלו. הם כוללים פרטים כמו:
- אופן חלוקת הנכסים בין היורשים.
- כל מגבלה שהוטלה על אותן ירושות.
- מה קורה אם יורש לא יכול או לא יקבל ירושה מסיבות שונות.
- פרטים לגבי השקעות ותוכניות חיסכון.
- פרטים הנוגעים לבעלות על מכוניות, תכשיטים, אוספי אומנות וכל חפץ אישי אחר שיש לחלק ליורשים.
כיצד מבצעים הסכם חלוקת עיזבון?
לאחר מותו של המוריש, יש להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לצו ירושה ו/או צו קיום צוואה, ככל והמוריש הותיר אחריו צוואה.
לאחר קבלת צו ירושה ו/או צו קיום צוואה, היורשים המפורטים בצו הירושה ו/או צו קיום הצוואה ובטרם נרשמו הנכסים ע"ש היורשים על פי הצו, יכולים לחתום על החוזה. חשוב מאוד לא לבצע כל חילוק אפילו חלקית של נכסי אלה בטרם נחתם ונרשם ההחלטה הסופית.
ערעור על הסכם חלוקת עיזבון
מעבר למה שצוין לעיל, המסמך הסופי של הסכם חלוקת עיזבון עשוי להכיל גם פרטים על תשלומי מזונות ילדים או חובות מסוימים שעוברים ליורשי העיזבון. במקרים מסוימים, ההסכם עשוי לכלול גם הוראות לתשלומי מס ועניינים משפטיים אחרים.
בעוד שישנם סעיפים שלרוב יצוינו גם במסמכים נפרדים החתומים ע"י עו"ד, ישנם סעיפים אשר ייכללו אך ורק בנוסח העיזבון. לא פעם, אנשים דורשים לערער משפטית על החוקיות של ירושת חובות, מזונות, הוראות תשלומי מיסים ועוד. זאת, ניתן לעשות בעזרתו של עו"ד הסכם חלוקת עיזבון.
ניסוח הסכם חלוקת עיזבון
באופן כללי, ניסוח הסכם חלוקת עיזבון, או הסכם בין יורשים מצריך לוודא שהמסמך מכסה את כל הנושאים הדרושים. כנגזרת מכך, יש לקבוע מי יקבל בעלות על נכסי העיזבון לאחר פטירת הבעלים. במקביל, יש לציין כיצד כל נכס מחולק בין יורשי העיזבון.
בנוסף, חשוב יהיה לתעד כל הגבלה על נכסים מסוימים, כגון אופן השימוש בהם או מי רשאי להשתמש בהם, שעבוד ע"י הבנק וכולי. לבסוף, מומלץ מאוד לכלול הוראות אשר נועדו ליישוב סכסוכים בתוך המשפחה, כמו גם לוודא שכל יורש מודע לזכויותיו על פי ההסכם.
למה חשוב לנסח הסכם חלוקת עיזבון ע"י עורך דין
עריכת וניסוח הסכם חלוקת עיזבון ע"י עורך דין חשובה מאוד. מכיוון שללא מסמך מנוסח משפטית, המוריש למעשה מסתכן בלעזוב את יקיריו להתמודד עם ההיבטים המשפטיים בעצמם. זה, כשלעצמו, מהווה עילה מספיק "טובה" עבור רוב האנשים לייצר סכסוכים בתוך המשפחה.
בסופו של דבר, מערכת המשפט הישראלית מספיק סבוכה. להוסיף על כך את הסכסוכים שנוצרים עקב הסכם חלוקת עיזבון לא מנוסח נכון, הרי שמקבלים דרך בטוחה למלחמות בבית המשפט. לכן, כה חשוב להסתייע בעורך דין למשימה זו.
אמנם לא הכי נעים לחשוב ולדמיין מה יקרה ביום שלאחר הפטירה. אבל חשוב לעשות את זה למען העתיד הבטוח והברור של הילדים או היורשים שאינם בני משפחה, עם עורך דין מנוסה ומקצועי כמו, עורך דין ערן קאופמן.
מיסוי מקרקעין בהסכם חלוקת עיזבון
כאשר מדובר על הסכם חלוקת עיזבון, יש לקחת בחשבון גם את נושא מיסוי מקרקעין. קודם כל, חשוב להבהיר כי גם על נכסים המתקבלים בירושה - חלה במקרים מסויימים חבות מס. בעוד שמיסים כמו מס שבח ומס רכישה עשויים לעמוד על סכומים לא מבוטלים, חשוב לתכנן נכון הסכם חלוקת עיזבון כך שחבות המס תקטן ככל שניתן.
עם זאת, לפני שמנסחים הסכם חלוקת עיזבון, יש לוודא בעניין מיסוי מקרקעין את ההיבטים הבאים לפניכם:
- יש לבדוק האם לאחד מהצדדים בהסכם חלוקת העיזבון / הסכם הירושה יש פטור ממס.
- יש לוודא האם בין הצדדים מעורבת העברת כספים ואו נכסים אשר מוגדרים "מחוץ לעיזבון", כגון, תשלומי איזון בין היורשים.
- יש לנסח ולהגדיר את החלוקה הראשונה אשר הוסכם עליה לגבי נכסי העיזבון.
הסכם חלוקת עיזבון לאחר רישום בטאבו
בכל הנוגע להסדרים כגון הסכם חלוקת עיזבון לאחר רישום בטאבו, חוק מיסוי מקרקעין קובע כי ההעברה של נכס תמורת נכס אחר הינה פעולה אשר מחויבת בתשלומי מס. זאת, אלא אם כן אותה העברת נכס הינה בתוך מסגרת של חלוקת עיזבון עליה הוסכם בהסכם מסודר והניה חלוקת העזבון הראשונה. סעיף 5(ג) (4) לחוק הירושה קובע כי ניתן לקיים הסדר חלוקה בין היורשים גם לאחר רישום צו ירושה או צו קיום צוואה כל עוד לא התבצעה החלוקה של העיזבון בפועל.
כיום ולפי פסיקה מעודכנת (ת.א. 2539/03 (בימ"ש השלום קריות) עו"ד חנוך פוגל ואח' נ' לשכת רישום מקרקעין ואח' (פורסם בנבו, 01.09.04.) סיום הליך ההורשה הינו רק לאחר החלוקה הראשונה של נכסי העזבון בין היורשים. כלומר,רישום זכויות היורשים בטאבו (פנקסי המקרקעין) אינו מהווה סיום הליך ההורשה ובלבד שמדובר בחלקה ראשונה של ההורשה.
אישור הסכם חלוקת עיזבון בבית משפט
על מנת לקבל אישור הסכם חלוקת עיזבון בבית משפט, יש להתחיל תמיד בקבלת הסיוע המתאים. במקרים אלו, הכוונה היא לקבלת סיוע מאת עורך דין המתמחה בצוואות ובירושות. תפקידו של עורך דין המתמחה בתחומי ירושות וצוואות מצד אחד הוא לסייע בניסוח ההסכם ומצד שני, לוודא שאף אחד מהצדדים לא יקופח במהלך ניסוח ההסכם ובמהלך הוצאתו לפועל וכן לקבל את אישורו של בית המשפט. לכן, ישנה חשיבות עליונה בסוג הסיוע המשפטי שיתקבל בעת ניסוח ההסכם וטרם אישורו על ידי בית המשפט.
לסיכום, מה צריך לדעת על תביעה לחלוקת עיזבון?
על מנת לפתוח בהליך של חלוקת עיזבון, יש לזכור כי תהליכים אלו עשויים להימשך זמן מה. התהליך נחשב בירוקרטי ומורכב בחלק מהמקרים, בעוד שלעיתים עבודתו המקצועית של עו"ד עשויה בהחלט לזרז את מהלך העניינים והשלבים בקבלת וחלוקת העיזבון. לסיכומו של דבר, בכל מקרה בו אתם מרגישים שמא קופחתם בניסוח הסכם או חלוקת העיזבון, תביעה לחלוקת עיזבון תתחיל ותיגמר בקבל הסיוע המשפטי המתאים. לכן, בטרם פניה לקבלת סיוע מעורך דין, עליכם לוודא עד כמה אותו עו"ד אכן יכול לסייע לכם, ועד כמה הואהיא מנוסים בסוגי תביעות אלו.
האם יש בישראל מס עיזבון?
בחלק ממדינות העולם, ובהן למשל ארה"ב, גרמניה ובריטניה, מוטל מס על עזבונות, כשהכוונה היא למס שמשלמים יורשים. בישראל היה נהוג בעבר מס כזה, ושיעור המס הגיע ל-40% על צאצאים ואפילו 70% לקרובים רחוקים שזכו לחלק מעיזבון. ב-1981 בוטל המס בארץ, ולמרות המלצת ועדה מיוחדת שדנה בנושא בשנת 2000, גם כיום לא מוטל בישראל מס על עיזבון.
יחד עם זאת, ישנם מצבים שבהם קבלת זכויות במקרקעין כחלק מעיזבון מובילה לתשלום מס, כגון מס שבח. הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים עשוי למנוע תשלום מס שאינו הכרח המציאות. לדוגמה, במידה ושני אחים מקבלים בירושה דירת מגורים ומחליטים שרק אחד מהם יהיה הבעלים שלה (כשהשני יקבל בתמורה מחצית מערכה), הדרך הנכונה ליישם את ההחלטה היא באמצעות הסכם חלוקת עיזבון (כמובן כזה שנערך בעזרת עורך דין מיומן).
האם לאדם בעל דירה יחידה כדאי לקבל בירושה דירה שלמה או חלק ממנה?
כשלאדם יש רק דירה אחת, הוא יכול למכור אותה בפטור ממס שבח [כאשר הרווח הוא עד תקרה מסויימת]. כמו כן הוא יכול למכור אותה ולרכוש דירת מגורים חדשה תוך תשלום מס רכישה מופחת. קבלת דירה בירושה עלולה לבטל את הפטור וההנחה הנ"ל.
הכלל הקובע מבחינת רשות המיסים הוא חלקו של האדם בנכס: אם הוא מקבל עד 33% [שליש] מהבעלות על הדירה, ההטבות הנ"ל נשמרות. גם אם העיזבון כולל זכויות של יותר מדירה אחת, כל עוד החלק של האדם בכל אחת מהדירות הוא 33% [שליש] ומטה, ההטבות נשמרות.
זהו כמובן שיקול רלוונטי במקרים רבים. אם לאדם עדיף לקבל רק חלק מהדירה ולא את מלוא הזכויות בה, הפתרון הנכון הוא הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים שמשנה את ההנחיות שבצוואה (או את הוראות חוק הירושה, כשאין צוואה).
מה עדיף לתושב חוץ - לקבל דירה בירושה או כספים מהעיזבון?
מצב נוסף שמחייב תשומת לב ספציפית הוא יורש תושב חוץ. באופן עקרוני מי שיורש דירת מגורים שהייתה הדירה היחידה של המוריש במועד פטירתו פטור מתשלום מס שבח. לעומת זאת, תושבי חוץ לא זכאים להטבה זו, אלא אם כן אין להם דירת מגורים במדינה שבה הם חיים.
כשיש דירת מגורים, תיתכן חובת תשלום מס שבח בישראל וגם מס נוסף בגין מכירת הדירה מהעיזבון במדינה שבה האדם תושב. עוד כדאי לקחת בחשבון שבמדינות רבות מוטל כאמור מס עיזבון, ואם האדם תושב במדינה כזו היורשים שלו יידרשו לשלם מס על הדירה לאחר מותו. במצב כזה, ייתכן שקבלת כספים מהעיזבון במקום זכויות בדירה, על בסיס הסכם חלוקת עיזבון, היא הצעד המשתלם יותר.
האם הסכם חלוקת עיזבון מצריך אישור?
הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים הופך לתקף מיד עם חתימתו ע"י היורשים בפני עורך דין. ניתן להגיש הסכם זה, ביחד עם צו ירושה או צו קיום צוואה, לבנקים ו/או ללשכת רישום מקרקעין, וכך לממש את העיזבון.
סעיף 122 לחוק הירושה קובע, כי כאשר כל היורשים מסכימים לאמור בהסכם, אין צורך באישור של בית המשפט, אף כי ניתן לבקש מבית המשפט לאשר ההסכם באמצעות פסק דין הסכם בין יורשים אינו מהווה עסקת מכירה או עסקה במקרקעין ולכן אינו מחויב בתשלום מס
מה ההבדל בין הסתלקות מעיזבון לבין הסכם בין יורשים?
הסתלקות מעיזבון – בו יורש מסתלק מחלקו בעיזבון לטובת יורשים אחרים, היא פעולה שמתבצעת כבר בשלב שבו מוגשת בקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה. יחד עם זאת ההסתלקות אפשרית רק לטובת היורשים. ויתור על חלק מהעיזבון לטובת גורמים אחרים אפשרי רק דרך הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים.