חוק הצוואות
אם יש נושא אחד אשר נוגע לכולם ולכולן, הרי שזה הנושא של חוק צוואות וירושות. לכן, חשוב להבין במדויק את הדין אשר מטרתו היא הסדרת ענייני צוואות וירושות. במקביל להבנה של מהי צוואה, כמובן שחשוב לדעת כיצד מנסחים אותה, מה נחשבת ירושה לפי החוק, כיצד מממשים צוואה וכן הלאה.
בשלב הראשון, חשוב להבחין בין צוואה לבין ירושה:
- ירושה – הירושה עשויה להיות מועברת ליורשים גם בהיעדר צוואה כתובה.
- צוואה - צוואה ערוכה כחוק מהווה מסמך משפטי למטרת העברת עזבונו של האדם הנפטר.
חוק צוואות וירושות מגדיר יורשים ע"פ דין
בעוד שניתן להעביר את העזבון של האדם הנפטר באמצעות צוואה, במקרים אחרים של היעדר צוואה, חוק צוואות וירושות יגדיר את היורשים לצוואה על פי הדין.
לדוגמה: אם האדם הנפטר לא ניסח צוואה ואותו אדם היה נשוי, בד"כ חצי מהירושה תעבור על פי הדין לבתת הזוג של הנפטר. זאת, בזמן שהחצי השני של הירושה לרוב יעבור לילדם של הנפטר. במקרים בהם האדם הנפטר לא היה נשוי ולא היו לו ילדים, העזבון יעבור להוריו של הנפטר, וכאשר ישנו מקרה של היעדר הורים, העזבון יעבור לרשות המדינה.
מהי בקשה למתן צו ירושה, וכיצד מגישים אותה?
בקשה למתן צו ירושה מהווה את בקשתם של היורשים לקבל את הירושה אשר נוסחה בצוואה. ע"פ חוק צוואות וירושות, כדי לממש צוואות, השלב הראשון יהיה הגשת הבקשה באופן רשמי לרשם הירושות. לאחר הגשת הבקשה לרשם הירושה, אותו רשם אשר דרגתו היא כדרגת שופט, אחראי על פרסום הבקשה בעיתונות וכן ברשומות הנדרשות. זאת, על מנת לאפשר לכל צד אפשרי להתנגד לבקשת הירושה. במהלך תקופת הפרסום של הבקשה, לא פעם, אפילו לפתע צצים בני משפחה רחוקים שעשויים לטעון התנגדות למתן הירושה (יהיו להם 14 ימים להתנגד מרגע פרסום מתן צו הירושה).
מה לעשות כאשר קיימת התנגדות לירושה?
במקרים בהם צצה התנגדות למתן הירושה, הטיפול עובר לבית דין לענייני משפחה. במילים אחרות, רשם הירושה מטפל בבקשה כל עוד לא מופיעות התנגדויות למתן הירושה. כל עוד לא קיימות התנגדויות למתן הירושה, היורשים יכולים לקבל את הירושה ואף למכור נכסים במידה שהיא כוללת כאלו. אם אחד הצדדים מתנגד למתן צו הירושה, ההמלצה הנכונה ביותר היא לקבל סיוע מאת עורך דין לענייני משפחה, המתמחה בכל מה שקשור לנושא חוק צוואות וירושות.
לסיכום, כיצד לנסח צוואה בצורה תקינה?
בסופו של דבר, חוק צוואות וירושות מגדיר מיהם היורשים החוקיים לעיזבון וכן כללים ותנאים אחרים הנוגעים לירושות וצוואות. אבל, אם אתם מעוניינים לדעת כיצד לנסח נכון צוואה, ההמלצה הכי נכונה היא לפנות לעורך דין אשר מתמחה בכך. אמנם החוק בישראל מאפשר ניסוח צוואה בכתב יד ואפילו בעל פה, אך ההסתייעות בעו"ד מבטיחה שהצוואה אכן תנוסח כחוק ובאופן תקין.