עורך דין צוואות
עורך דין צוואות וירושות מעניק סיוע במצבים בהם חשוב להבחין בין צוואה לבין אם ירושה מכוח הדין. בנושא כה חשוב ועניין כלכלי כה גדול חייב אדם להיעזר בשירותיו של עורך דין צוואות מנוסה.
על פי דיני ירושות וצוואות בישראל, ניתן לקבל סיוע מאת עורך דין צוואות וירושות במקרים האלו:
1) עריכת צוואה.
2) סיוע מאת עו"ד בהיעדר צוואה.
3) ערעור על העברת ירושה ליורשים המצווים בצוואה.
4) סיוע במקרה של היעדר יורשים.
5) התנגדות למתן צו ירושה.
כמו כן, עורך דין צוואות עשוי לספק ייעוץ משפטי הנוגע לתקפות הצוואה. במילים אחרות, אפשרי לכתוב צוואה לבד ולאחר מכן, אפשרי להגיש אותה לעורך הדין כדי שיבחן אותה ויספק שינויים או תיקוני נוסח למתן תקפותה המשפטית. עם זאת, ההמלצה הנכונה ביותר היא לנסח את הצוואה בסיועו של עורך דין צוואות מנוסה.
כמו כן, יש לקחת בחשבון את ניסוח הצוואה, התקפות המשפטית שלה וכל מה שקשור לעריכתה באופן שיהיה קביל בבית המשפט. במשך חייו צובר האדם נכסים שונים. נכסים אלה ניתנים להעברה, בדרכים שונות כגון, מכר או העברה במתנה ללא תמורה זאת כל עוד בעל הנכסים הינו בן החיים.
החשיבות של ליווי על ידי עורך דין צוואות וירושות
ליווי של עורך דין צוואות וירושות בעניין זה הוא אחד השירותים החשובים שיש לחשוב עליהם ולקחת אותם בחשבון.
פטירתו של אדם קרוב, בין אם בשיבה טובה ובין אם טרם זמנו, היא אירוע מכונן בקרב כל בני משפחתו של הנפטר ויש לה לא מעט השלכות על המשך חייהם של בני המשפחה הנותרים.
מלבד המובן מאליו שקשור לרכוש או כספים שהנפטר השאיר אחריו ועל הבחירה שלו בהיותו בין החיים כיצד לחלק את הרכוש לאחר לכתו. תפקידו של עוד ירושה הוא לוודא שאותו רכוש או כסף מחולק כפי שהנפטר רצה ושרצון זה יבוא לידי ביטוי בצוואה עצמה.
אך יחד עם זאת במקרה הצורך לאחר פטירתו של המוריש עליו ליישב סכסוכים או מחלוקות בין אותם אלה שנשארו בחיים וייתכן שיחושו שנגרם להם עוול או חוסר צדק. מדובר בתפקיד מאתגר וייחודי בשל העובדה שאותו אדם כבר לא נמצא על מנת לתת פרשנות או להסביר את רצונותיו והחלטותיו בעת כתיבת צוואה, למשל.
הרגישות בעבודתו של עורך דין צוואות
על עורך דין צוואות וירושות מוטלת אחריות גדולה ונפגש עם אנשים בדיוק בזמן מאוד רגיש, מה שדורש ממנו עצמו אישיות ייחודית על מנת לצלוח את התפקיד.
אין זה פשוט לפגוש אנשים שזה עתה איבדו אדם קרוב ויקר ולנסות להבין את מערכת היחסים אשר קדמה למותו,זאת על מנת לקבוע האם הצוואה שהוא הותיר אחריו אותנטית ויש להיצמד אליה או שמא ייתכן ויש צורך לשנות אותה לאחר מותו עניין בעל משמעות כבדה לכשעצמו.
עורך דין צוואות וירושות, הינו מתמחה ובעל ניסיון רב בתחום זה, איש המקצוע המתאים גם לכם, יטפל בעניין ברגישות, מקצועיות והכלה. לסיכום, על מנת להימנע מכל מקרה בו צוואה אינה תקפה או פסולה, חשוב לקבל סיוע לנסח את הצוואה בצורה תקינה ולהיות בטוחים בתקפותה המשפטית.
מתי פונים אל עורך דין צוואות וירושות?
באופן עקרוני הגישה הרווחת היא שיש לפנות אל עורך דין צוואות וירושות כאשר קיימת צוואה והיא עומדת בדרישות החוק אזי יש לכבדה ולקיימה כלשונה. יחד עם זאת יתכנו מצבים בהם יהיו שארים שיהיו סבורים שלא כך צריכה להתבצע חלוקת הרכוש והכספים של הנפטר ויערערו על עצם קיום הצוואה, על אופן כתיבתה או הופעתה וכמובן על תוכנה.
תפקידו של עורך דין צוואות הוא לבחון לעומק, להבין איך ובאילו נסיבות היא נכתבה ולנסות להבין ולוודא שהיא אותנטית. יהיו מקרים שבהם עורך הדין יהיה סבור מבחינה מקצועית שלא נכתבה כחוק או שהיה ניצול לרעה של אותו אדם שהיה על ערש דווי ואז ניתן להגיש תביעה לביטול הצוואה ולחלוקה שונה של הכספים או הרכוש של אותו נפטר.
בדומה לכך עוד יהיה זה שיצטרך לסייע ללקוחות שלו להדוף האשמות או טענות על חוסר הגינות מצד מי שטוען לחזקה על רכוש או כספים כלשהם כשלדעת אותם שארים אין הוא זכאי.
חוק הירושה התשכ"ה 1965
חוק הירושה התשכ"ה 1965 קובע הסדר אשר הינו למעשה ברירת מחדל במקרה בו הנפטר לא הותיר אחריו צוואה. דהיינו, כתיבת צוואה בה קובע אדם את דרך חלוקת רכושו לאחר מותו הינו עניין שברשות. החוק קובע כללים לגבי זהות היורשים, סדר היורשים והחלקים מן הרכוש אותם יקבל כל אחד מן היורשים. ככל שנפטר לא יותיר אחריו צוואה הרי שרכושו יחולק בהתאם להסדר הקבוע בחוק. כמובן שתמיד מומלץ להתייעץ עם עורך דין צוואות וירושה מנוסה.
מהי ירושה על פי צוואה?
ככל שאדם מבקש לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו עליו לכתוב צוואה. צוואה הינה מסמך שבו אדם קובע מראש מי יירש את רכושו ואת נכסיו לאחר מותו כל זאת לפי רצונותיו, העדפותיו ובחירתו האישית.
כתיבת צוואה היא הדרך להבטיח כי לאחר מותו ייעשה ברכושו בדיוק כפי שרצה, וזאת על סמך עקרון המנחה במשפט הישראלי כי יש לכבד את רצונו האחרון של המת, גם אם הוא עומד בניגוד גמור להסדר הקבוע בחוק. כמובן שגם בכתיבה של מסמך כה חשוב מומלץ להתייעץ ולהיעזר בשירות של עורך דין צוואות וירושות. יחד עם זאת על מנת שצוואה תהא תקפה עליה להיות ערוכה בהתאם לכללים הקבועים אף הם בחוק הירושה, לפיכך קיימת חשיבות עליונה לעריכת הצוואה.
צוואה תקפה משפטית על פי מספר פרמטרים:
לדאבוננו, כל אדם באשר הוא בשלב מסוים יאבד מישהו קרוב. לכן, ההתמודדות עם ירושות וצוואות במקרים רבים היא בלתי נמנעת. כאשר מקבלים סיוע מאת עורך דין צוואות וירושות, אפשר להיות סמוכים ובטוחים שהסיוע המתקבל תקף משפטית. אבל, מה עורך הדין צריך לעשות כדי שהצוואה תהיה תקפה?
הנה עיקרי הדגשים לניסוח צוואה תקפה משפטית:
- כל צוואה חייבת לכלול תאריך הדפסה או כתיבה
- צוואות מצריכות חתימה של 2 עדים מטעם המצווה (מעל גיל 18)
- צוואה תצריך עדות חתומה לכך שהמצווה מנסח אותה בדעה צלולה ומרצון חופשי.
- כל שינוי בצוואה מצריך חתימה ע"י עורך דין או ניסוח מחדש.
האם נוסח צוואה הוא תמיד סופי?
כלל האצבע הוא, שניתן לשנות צוואה בכל רגע נתון. זאת, מכיוון שקיום תנאי אי ביטול צוואה עשוי לרמז על כך שהצוואה נכתבה תחת כפייה כלשהיא. לכן, ניתן בכל רגע להחליט שמשנים את הצוואה, מנסחים אותה מחדש או בכלל מבטלים אותה.
בכל מקרה בו קיים בצוואה תנאי הכולל את התחייבות המצווה לאי ביטול הצוואה, זוהי סיבה לערעור על הצוואה. במקרים אלו חשוב לקבל סיוע מאת עורך דין צוואות וירושה, שכן לרוב יהיה מדובר בסכסוכים משפטיים מורכבים למדי.
באילו מקרים ניתן לערער על צוואה?
קיימים מקרים שונים המאפשרים ערעור על מתן ירושה וקיום צוואה, כאשר הגורמים העיקריים שעשויים להוביל לביטול הצוואה הם:
- כפיה, לשון כוח או איומים – לפי סעיף 32, צוואה עשויה להתבטל במקרים אלו.
- טעות סופר בניסוח צוואה– מדובר על טעויות קולמוס הכוללות ניסוח לא ברור וכן סתירות בניסוח.
- אי חוקיות של צוואה – כל צוואה שסותרת את טובת הציבור, דינה להיפסל לפי סעיף 34 לחוק הירושה (כולל צוואות אשר מורות על קיום פעולה פלילית).
חלקות הירושה - עיזבון
עם מותו של בעל הנכסים ורק לאחר מותו, עוברים כל הנכסים אשר צבר בחייו, הנקראים גם בלשון החוק עזבון לכל יורשיו, אם על פי החוק ואם על פי צוואה בהתאם לכללים הקבועים בחוק.
בעקבות הירושה הופכים היורשים לבעלים החוקיים של הרכוש. יצויין כי יחד עם רכושו עוברים לעיזבון גם חובותיו של המנוח, אך רק עד שווי הרכוש אשר קיבלו מן העיזבון. כמו כן סכומים המגיעים על פי חוזה ביטוח, או עקב חברות בקופת גמל או קצבה בעקבות מותו של אדם אינם נחשבים לחלק מן העיזבון למעט אם נקבע מפורשות כי הינם חלק מן העיזבון.
לאור העובדה שמדובר באירוע בעל משמעות כלכלית גדולה מאוד, הכולל את כל הנכסים אשר צבר אדם במהלך כל חייו, מחייב העניין שיקול ומחשבה מראש על הדרך בה רוצה אדם כי יחולקו נכסיו האם על פי החוק שמא על פי צוואה אשר הותיר אחריו.
קיימים היבטים רבים אותם יש לקחת בחשבון במסגרת תכנון חלוקת הרכוש. למשל ההיבט הרגשי והשמירה על שלום המשפחה כך שלא יווצרו סכסוכים על רקע חלוקת הרכוש, היבטי מיסוי, דיני מקרקעין וכדומה.