צוואה בעל פה
מהי צוואה בעל פה וכיצד מתקפים אותה משפטית? צוואה בעל פה במקרים רבים ידועה גם בשם נוסף, "צוואת שכיב מרע". בדף הבא, נבין מהי צוואה מסוג זה, כיצד ניתן לתקף אותה משפטית ודגשים חשובים נוספים בנושא. רגע לפני קבלת סיוע מאת עורך דין צוואות וירושות, הנה כמה היבטים שחשוב להביא בחשבון.
באילו מקרים מצווים בעל פה?
צוואה הנאמרת בעל פה על ידי המצווה, קרי בעל פה, הינה צוואה אשר נאמרת בפני שני עדים. זאת, מבלי שהמצווה עצמו יצטרך להכין מסמך כתוב כזה או אחר. האפשרות הזו למעשה נועדה למקרים שבהם אין לאדם המצווה כל יכולת, בשל מצבו הבריאותי, לערוך צוואה בצורה מוסדרת. הרעיון העומד מאחורי צוואות שכיב מרע טמון בכך שעל פי האמונה הרווחת וע"פ דעת רבים, לאנשים אין סיבה לשקר כאשר הם על ערש דווי. יש לציין, צוואה בעל פה ניתנת כאשר למצווה אין את היכולת הפיזית או כל יכולת אחרת לתקף את הצוואה בכתב יד, לפני עדים בצורה מוסדרת או בפני רשות כזאת או אחרת.
ההגדרה של צוואה בעל פה בדיני ירושות וצוואות
צוואת שכיב מרע, כלומר בעל פה, מוגדרת כחוק בסעיף 23 לחוק הירושה. על פי הסעיף, הצוואה הניתנת בעל פה מוגדרת כדלקמן: "שכיב-מרע וכן מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות, רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים לשונו."
בתוך כך, כדי שצוואת שכיב מרע תהיה תקפה, על הצוואה לעלות בקנה אחד עם כמה תנאים, אלו הם העיקריים שבהם:
- סטטוס בריאות: על המצווה להיות בסטטוס "שכיב מרע" או לחילופין, רואה את עצמו מול פני המוות תחת הנסיבות המצדיקות זאת.
- עדות: על הצוואה להיערך בפני 2 עדים אשר דוברים את שפת המצווה. כמו כן, על העדים לשמוע את הציווי בעצמם ואין הם רשאים להסתמך על צדדי ג' כלשהם.
השלבים לעריכת צוואת בעל פה שכיב מרע
בטוח שלא נעים לחשוב על כך שכולנו זמניים בעולם הזה, אבל בכל זאת, יש היבטי חיים שחשוב להכיר או לכל הפחות להיות מודעים להם.
לנוחיותכם, הנה השלבים לעריכת צוואת שכיב מרע:
- בחירה בעדים: חשוב לבחור עדים אמינים, שיסכימו להעיד על הצוואה בעת הצורך.
- עריכת הצוואה: המצווה מחויב למסור את צוואתו בפני העדים, בצורה ברורה ומובנת.
- חתימת הצוואה: על העדים לחתום על הצוואה בעצמם, לאחר ששמעו את דברי המצווה.
- הפקדת הצוואה: על העדים להפקיד את הצוואה אצל רשם לענייני ירושה, תוך 30 יום ממועד עריכת הצוואה.
אנחנו ממליצים על קבלת סיוע משפטי
בסופו של דבר, צוואת בעל פה, הנקראת גם "שכיב מרע", היא אפשרות לגיטימית ותקפה משפטית במקרים שבהם המצווה אינו יכול לערוך צוואה בדרך אחרת. עם זאת, חשוב לעמוד בכל התנאים הקבועים בחוק, כדי שהצוואה תהיה תקפה. לכן, ההמלצה הנכונה ביותר להשאיר אתכם איתה היא לקבל סיוע משפטי. בעזרת עורך דין צוואות וירושות, התהליך, שגם ככה עשוי להיות כאוב ומצער, לפחות יהיה פחות מורכב.