מה זה הקפאת הליכים?
הקפאת הליכים זוהי אפשרות משפטית שנועדה לסייע לבתי עסק שנקלעו לקשיים כלכליים ולהשתקם תוך כדי פעילות הבראה כאשר העסק ממשיך לתפקד ולפעול באופן רגיל ולהזרים הכנסות וכספים לעסק.
התהליך של הקפאת הליכים לצורך הבראת העסק, יכלול בדרך כלל הכנסה של שותף שיהיה מסוגל להזרים כספים שנחוצים לשיקום של העסק וזאת תוך הסכם ברור עם הנושים שייאסר עליהם לנקוט בפעולות נגד החברה למשך תשעה חודשים.
כל בית עסק יודע שהוא נמצא בסיכון מסוים כאשר ביום בהיר עלול גלגל ההצלחה שלו להתחיל להתגלגל לכיוון ההפוך ואט אט יצטברו החובות וההוצאות יגדלו על ההכנסות עד כי בעל העסק ירצה לנעול את העסק על מנעול ובריח ופשוט ללכת הביתה.
לפני הקפאת הליכים, כיצד עוד אפשר להסדיר חוב?
על מנת להסדיר חובות בסדרי גודל כאלו ואחרים, ניתן לנקוט בפעולות שונות, אבל יש לוודא כי הפעולה שנוקטים בה אינה פוגעת בחברה, או לחילופין, פוגעת בפעילות החברה כמה שפחות. במקרים בהם כלל הנכסים של החברה אינם מספיקים על מנת לכסות את החובות, נפוץ לנקוט ב-3 מההליכים הבאים:
- חדלות פירעון – זוהי למעשה הכרזה של פשיטת רגל, מה שבתורו עשוי יהיה להוביל גם לפירוק החברה.
- פירוק חברה – יש לקחת בחשבון כי פירוק חברה בהכרח יגרום לאיבוד המוניטין שלה, קהל לקוחותיה וכולי.
- הסדרי נושים – הסדרי נושים עשויים להתבטא באופנים שונים ובצורות רבות, אך בדרך כלל המטרה תהיה להקטין את החוב (מה שנקרא "תספורת" לחובות), להגיע להסדרי פריסת תשלומים וכן הלאה.
מה זה צו הקפאת הליכים?
משמעות צו הקפאת הליכים הינה עצירת כל נוהל הגביה הננקטים נגד החברה ומאידך החברה מציעה הצעת הסדר לשיקומה בפרק זמן מוקצב.
העניין הוא שהדבר הזה הוא לא כל כך פשוט היות והחובות שבית העסק חייב לבנק או לספקים ולעובדים נשארים לרבוץ על כתפיו של בעל העסק ולעיתים הם אף צוברים ריביות כבדות כך שמדובר בעסק ביש ממש. במקרים מעין אלו כדאי להגיש לבית המשפט בקשה לעצירת הפרוצדורה.
בקשה זו אם היא תתקבל, תאפשר לעסק להשתקם ולהבריא ולחזור לתפקד מחדש כעסק מצליח. חוק החברות מאפשר לחברה הנקלעת לקשיים כלכליים אשר אינם מאפשרים לה להמשיך ולפעול באופן שוטף, אולם הינה בעלת סיכויי הבראה, לעתור לבית המשפט המחוזי בבקשה להוציא צו כנגדה.
מה קורה בהינתן צו להקפאת הליכים?
עם מתן צו להקפאת הליכים לחברה, נושיה של אותה חברה אינם יכולים לנקוט נגדה בהליכים משפטיים לגביית חובותיה, כלומר לא ניתן לפעול למימוש נכסי החברה. המטרה הסופית היא שיקום החברה והמשך פעילותה הכלכלית כאשר האלטרנטיבה, במידה ולא ינתן הצו, היא פירוק החברה וחיסולה ואז הנזק הצפוי לנושים ולעובדים עלול להיות גדול יותר.
בקשה להקפאת הליכים
בקשה להקפאת הליכים צריכה להיות מוגשת עם הסבר מפורט מה מתכנן בעל העסק לעשות על מנת להבריא את העסק. זה יכול להיות כניסה של שותף לעסק או השקעות של בעלי מניות וכו'.
מלבד זאת נדרשת ההסכמה שלהנושים לכל הפרוצדורה כי אם אי מי מהם יתנגד לכך אזי הבקשה לא תוכל לקבל בקלות את האישור.
בזמן שכל הליכי התביעה מול בית העסק הוקפאו יכול בית העסק להתפנות לשיקום של החברה ולאחר זמן מה להתחיל להשיב את כל חובותיה.
מתי ינתן הצו?
ברובם של המקרים החברה עצמה היא הפונה לבית המשפט ומבקשת לקבל צו להקפאת ההליכים המשפטיים והליכי הגביה הננקטים נגדה, כאשר היא נקלעת לחובות. בבקשה להקפאת הליכים עליה לשכנע את בית המשפט כי עדיפה הקפאת ההליכים והמשך פעילותה של החברה כעסק חי מאשר פירוקה, וכי הנזק אשר יגרם במקרה כזה לנושים ולעובדים, נמוך מזה שיגרם במידה ולא ינתן הצו והחברה תפורק.
הסיבה למתן צו הקפאת הליכים
הסיבה למתן צו הקפאת הליכים הינה כאשר החברה נקלעת לחובות והינה משוכנעת שביכולתה להחזיר את החובות לנושים תוך המשך הפעלתה עסק חי במקום באמצעות פירוקה וחיסולה.
על החברה לשכנע את בית המשפט שהתועלת הכלכלית שתצמח מהליך זה עולה על התועלת מהליך פירוק החברה. בית המשפט שוקל את מכלול השיקולים של כל הנושים- כאשר יש לשים לב שקיימים סוגי נושים שונים (מובטחים, רגילים, בדין קדימה וכו') וכן עובדים ובעלי מניות כשברור שלכל אחד מהם יתכן ויהיו אינטרסים שונים.
על כן, ההצבעה בסופו של דבר על ההסדר המגובש במהלך תקופת ההקפאה יתכן שתעשה באסיפות נושים נפרדות לגבי כל אח מן הסוגים השונים של הנושים. כמו כן נלקחים בחשבון העובדים שיפוטרו במקרה של פירוק וכד'.
הקפאת הליכים בחברה - הליכים משפטיים
גם בעלי עסקים מצליחים ומשגשגים צריכים להכין את עצמם למועד שבו ההצלחה שלהם תיגמר או שחלילה יקרה משהו אשר יפגע בהצלחה ויכניס את העסק לחובות (ראה למשל תקופת הקורונה).
כאן הנוהל יכול להיכנס לתמונה אשר מטרתו הוא מתן האפשרות לעצור תשלומים וגבייה של נושים מהחברה על מנת לאפשר השתקמות ולהציב פרק זמן שעד שהוא יגיע אפשר יהיה להסדיר את העניינים הכלכליים או את אלה שמלכתחילה גרמו לעצירת הפעילות השוטפת.
הקפאת הליכים זה לא פשיטת רגל
במקרה זה אין הכוונה לפשיטת רגל או בלשון חוק "פירוק חברה" - מצב שבו החברה חדלה לחלוטין מלהתקיים. אלא זהו מצב זמני שבו החברה לא יכולה לשלם לבנק, לעובדים או לספקים אך יש לה את הבסיס להשתקם ולחזור לפעילות. עורך דין המתמחה בתחום יסייע לחברה להגיש את הבקשה, לוודא שהיא מאושרת ולהציע את הדרכים הנכונות לפתור את המצב.
מצב של חדלות פירעון של חברה
כאמור, מדובר על מצב זמני. כאשר מתעוררת בעיה או שנוצר מצב אשר בגינו ההצלחה של החברה נפסקת בבת אחת ייווצרו מהר מאוד חובות לבנקים, לרשויות המיסים או לספקים והחברה תרצה לפחות לעצור את אותם התשלומים והגבייה על מנת לאפשר לה להתאפס ולהשתקם. במידה והיא לא תעשה כן יצטברו גם ריביות בנוסף לתשלומים השוטפים.
עורך דין הקפאת הליכים יידע להסביר ולהבהיר לבעל העסק את המשמעויות של נושא זה ולהמליץ על התהליך בעת מצב של חדלות פירעון. את פרק הזמן המומלץ מבחינתו לבקש לצורך ההקפאה וכמובן יבצע בשבילו את המשימות של הגשת הבקשה והמעקב אחרי אישורה או דחייתה.
במידה והבקשה תאושר ימונה נאמן מטעם בית המשפט אשר יוודא שבמהלך פרק הזמן שהוקצב בעלי החברה עסוקים בפתרון המשבר הכלכלי שאליו נקלעו ומבצעים פעולות שונות.
הסדר נושים באמצעות הקפאת הליכים
הדרך השלישית להסדר נושים היא באמצעות הקפאת הליכים. מה שאומר שהחברה מגישה בקשה לשיקום כלכלי. על מנת להיות זכאים להקפאת הליכים, על החברה, תוך פרק זמן אשר מוגדר מראש, למצוא שותף, יזם משקיע או כל אדם אשר יהיה מעוניין להזרים כסף לחברה. מה שיסייע לחברה לשקם את עצמה כלכלית, יאפשר לה במקביל גם להגיע להסדרים עם הנושים שלה. בדרך כלל, הסדרי הנושים הללו מתבטאים בצורה של פשרה, חלוקת החובות לתשלומים, קיזוז החובות באחוזים שונים וכולי.
מהו נוהל ההבראה של החברה?
בפרק הזמן המוקצב על ידי בית המשפט אשר נועדה לשקם את החברה, ננקטים לא מעט צעדים פיננסיים, שמטרתם לשפר את מצבה הכלכלי של החברה:
- בין אם פנייה למשקיעים, בין אם לקיחת הלוואה לצורך שיקומה, בין אם נקיטת פעולות כלכליות לצורך צמצום הפסדי החברה השוטפים ועוד.
- באותה מידה, מוחלט על צעדים רבים שיש לבצע לצורך ההבראה, מוגדרת ההצדקה הכלכלית לביצוע של אלה וכן הלאה.
- ברבים מן המקרים הסדר הנושים של החברה כולל אף הסדר נושים לבעלי מניותיה אשר לעתים קרובות ערבים אישית לחובות החברה.
לצורך כך על בעלי המניות להזרים כספים ממקורות עצמיים שלא מן החברה תוך כדי נוהל ההבראה על החברה להגיש את הצעת ההסדר לנושיה ועליהם להצביע על ההצעה באסיפת הנושים. את הנושים יש לחלק לפי קבוצות נשיה וסדרי הקדימויות כגון נושים מובטחים, נושים רגילים וכדומה.
אישור ההסדר על ידי בית המשפט למעשה מאשר את נוהל ההבראה. כאשר בית המשפט אינו מאשר את ההסדר, ברוב המקרים המשכה הטבעי של החברה הינו נוהל פירוק באמצעות בית משפט וחיסול החברה. לאחר הוצאת בקשה להקפאה של הפרוצדורה ותוך כדי נוהל ההבראה על החברה להגיש את הצעת ההסדר לנושיה ועליהם להצביע על ההצעה באסיפת הנושים.
ערן קאופמן, עו"ד
ענבר פטר קאופמן, עו"ד
איתן קאופמן, [רו"ח], עו"ד
הקפאת הליכים על ידי עו"ד מוסמך
בעל חברה אינו יכול לפנות באופן עצמאי לבית המשפט ולבקש הקפאת הליכים.
מדובר בפעולה אשר חייבת להיות מבוצעת ומלווה על ידי עורך דין מוסמך ובעל ניסיון, אשר מכיר את נוהלי ההבראה הדרושים ויוכל לעמוד לרשותם של מנהלי החברה על מנת שאכן הנוהל יצליח והחברה תשוב לפעילות ולתשלומים שהיא חייבת.
לא כל עו"ד הוא עורך דין בעל ניסיון בתחום ולכן הנושא של הניסיון הרב והידע הספציפי בנושא זה הוא חשוב ומהותי ולא כדאי לוותר עליו.
עורך דין מנוסה יידע לתת טיפים ועצות טובות אשר יסייעו לחברה לזרז את פרוצדורת השיקום שלה ויחזירו אותה לדרך המלך כמה שיותר מהר.
עו"ד ערן קאופמן, יוצא משרד המשפטים הכונס הרשמי,הגוף האמון על נושא זה במשרד המשפטים הוא הכתובת הנכונה שלכם לצורך ייעוץ או ליווי הקפאת הליכים.